Soms zijn er van die situaties... je weet dat het je veel energie kost als je je ertegen verzet... misschien denk je er liever niet aan ...of misschien juist teveel en zou je willen dat je het kon accepteren, zodat je weer door kunt....

Maar wat is acceptatie eigenlijk? Wanneer heb je iets geaccepteerd? Je zou zeggen dat je iets geaccepteerd hebt als je er geen negatieve gevoelens (meer) bij hebt. Maar is dat wel zo? Heb je je ziekte pas geaccepteerd als je er niet meer verdrietig over bent? Heb je die nieuwe uitdaging pas geaccepteerd als je je er niet meer gespannen over voelt?

Of heb je je ziekte juist pas werkelijk geaccepteerd als je verdriet hierover er ook mag zijn? En de nieuwe uitdaging als je je angst daarbij erkent? Ik geloof in dit laatste.

Stel dat iemand een dierbare verloren heeft, er nooit een traan over heeft gelaten en beweert dat hij de dood van zijn dierbare volledig geaccepteerd heeft. Ik denk dat er maar weinigen zijn die dit zouden geloven. De kans is groot dat deze persoon zijn hart heeft gesloten om de pijn niet te voelen.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar volgens mij geldt hetzelfde principe in alle pijnlijke situaties. Werkelijke acceptatie houdt in dat je hart open blijft en je dus ook de emoties en de pijn durft toe te laten die erbij horen. Werkelijke acceptatie betekent ook dat je de pijn en het ongemak accepteert (en daarbij dus durft te voelen!) dat bij de situatie hoort.

"Emotions are there to be held, not to be healed", zegt Jeff Foster. Ik vind dat een inspirerende uitspraak. Emoties hoeven niet weg of opgelost te worden. Het enige wat we met emoties hoeven doen is ze liefdevol te dragen. Emoties staan niet in de weg voor acceptatie. Ze zijn juist een toegangspoort.

Een toegangspoort om de situatie op een steeds dieper niveau te kunnen accepteren. Het is echter niet een toegangspoort om zo snel mogelijk op de oude manier weer door te kunnen. Door acceptatie tune je als het ware in op de stroom van het leven, de stroom die continu in verandering is. Wat je dan wel moet doen? Dat is nu juist het mooie: daar waar acceptatie is, komt een liefdevolle, intuïtieve wijsheid vanzelf aan de oppervlakte. Die wijsheid mag je volledig vertrouwen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK