Return to site

Boosheid

wat komt het je brengen?

Aan de keukentafel wisselen we uit hoe we met boosheid omgaan. Een aantal vrouwen vertelt licht ontvlambaar te zijn en het vuurtje dan niet makkelijk meer te kunnen doven. Anderen geven toe hun boosheid het liefst zo snel mogelijk met de mantel der liefde te bedekken. Of ik tips heb hoe je van je boosheid af kan komen?

De vrouwen uit de jaartraining kennen mij inmiddels, dus ze verwachten niet echt dat ze een remedie krijgen om boosheid uit hun leven te weren. De vraag bij elke emotie is volgens mij nooit: hoe kom ik er vanaf? Maar: wat komt het mij brengen?

“Waarom zou je boosheid verwelkomen als het zoveel destructieve energie in zich heeft?”, vraagt één van de cursisten. Terechte vraag. Soms is het nodig in bedreigende situaties om alle kracht van je boosheid in te zetten om jezelf of anderen te beschermen. Heel vaak echter, doet het meer kwaad dan goed om je boosheid eruit te gooien.

Ik geloof dat boosheid er is om je de kracht te geven om je te beschermen. Maar de vraag is: wat komt het precies beschermen? Meestal is het namelijk niet iets buiten je wat het komt beschermen, maar iets in jezelf. Je bent door iets geraakt en je boosheid is het gevolg daarvan.

Wat volgens mij de cruciale vraag is om te stellen: waarin ben je precies geraakt? Of wat heeft je pijn gedaan?

Met die vraag gaan we dan ook in deze trainingsochtend verder aan de slag. Onder elke boosheid (en dus ook irritaties) blijkt een persoonlijke geraaktheid te zitten. "Ik voel me niet gezien. Ik voel me er alleen voor staan. Ik sta altijd voor anderen klaar en heb het gevoel dat niemand (inclusief ikzelf misschien wel) rekening houdt met mijn wensen." Dit zijn een aantal van de pijnlijke gevoelens die de cursisten achter hun boosheid ontdekken.

Door compassie en erkenning te brengen naar die onderliggende pijn (ieder voor zich), verandert de energie van boosheid. Achter boosheid ligt namelijk vaak verdriet. En dat wordt voelbaar in de groep.

In plaats van met de harde stem van boosheid te spreken, komt nu een zoveel zachtere stem naar voren. De zachte stem antwoord geeft op de vraag: wat heb ik nodig?

De harde stem van boosheid had misschien geantwoord: “Ik wil dat ze allemaal gewoon hun mond houden!” De zachte stem van de geraaktheid zegt: “Ik heb tijd en ruimte voor mijzelf nodig.” Of ik wil het graag samen doen in plaats van alleen.” Of ik heb erkenning nodig en dat begint met meer erkenning naar mijzelf toe.”

Kun je je voorstellen wat er gebeurt in interactie met de ander als je vanuit de harde stem spreekt of vanuit de zachte stem? De harde stem zal hoogstwaarschijnlijk olie op het vuur gooien, zonder dat het jouw onderliggende pijn veranderd. Met de zachte stem komt er veel meer ruimte voor wat jij werkelijk nodig hebt om in je kracht te zijn.

De ander kan jou echter niet altijd geven wat je nodig hebt. Wat volgens mij daarom nog veel belangrijker is, is wat het voor jezelf doet als je die zachte stem toelaat. Die zachte stem geeft erkenning aan wie jij bent. Je geeft hiermee jezelf de toestemming er te mogen zijn, precies zoals je bent. Met jouw wensen en met jouw pijn. En dat is het grootste geschenk dat boosheid je uiteindelijk kan brengen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK