"Ik zeg het maar eerlijk: ik weet niet of dit iets voor me is", was haar openingszin in de eerste coachingssessie. Haar partner was ernstig ziek, ze had twee kleine kinderen en de continue zorg had zijn tol geëist. Ze was er één van aanpakken en niet zeuren, maar nu was haar energie op. "Ik wil wel leren ontspannen, maar aandacht geven aan mijn gevoel? Daar ben ik, denk ik, te nuchter voor."

Ik leerde haar hoe ze zich kon ontspannen door in haar buik te ademen. Dat had meteen effect. Maar 's nachts kwam de angst er toch doorheen. Daar was niet tegenop te ademen. De meest verschrikkelijke scenario's passeerden dan de revue en haar gedachten leken niet te stoppen.
Dat is het lastige van gedachten: ze nemen je moeiteloos mee. Naar het verleden of de toekomst en ze bekommeren zich er weinig om of ze waarheidsgetrouw zijn. Geef mij dan maar mijn gevoel. Emoties en gevoelens zijn voelbaar in mijn lijf. Mijn lichaam is alleen aanwezig in het hier-en-nu en voor mij daarmee veel concreter en hanteerbaarder dan mijn gedachten.
Emoties resoneren altijd in het lichaam. Sommige emoties voel je in je buik, andere in je borst en weer andere misschien wel in je linkerschouder. Sommige emoties geven ruimte, andere een spanning. En die spanning kan vervolgens kloppend aanvoelen, trekkend, bonkend, stekend of nog weer anders. Door emoties op deze manier waar te nemen, zonder oordeel of verdere gedachten, is 'voelen' nooit meer iets wat je hoeft te overspoelen, bedreigend is of vaag is.
Mijn cliënte wilde van haar angst af en zat er niet bepaald op te wachten om de angst juist bewust te gaan voelen. Ze was dan ook aangenaam verrast toen ze merkte dat ze er rustiger van werd. Maar het meest verbaasd was ze nog wel dat toen ze rustiger werd, er een andere emotie naar boven kwam. Verdriet! Hoe logisch ook: zij had het niet zien aankomen. Pas toen ze het verdriet de ruimte gaf, ontstond er werkelijk nieuwe ruimte in haar.
In de afgelopen maanden is ze veranderd: ze heeft een veel zachtere uitstraling gekregen. Nuchter noemt ze zichzelf nog steeds. Alleen is nuchter voor haar nooit meer een reden om haar emoties niet te hoeven voelen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK